Weer

De meeste expeditie bezoeken de Kokshaal Too in de periode van juli tot september. We hebben voor september gekozen aangezien data van weerstation in Naryn en Tyan-Shan (toegankelijk via de site van het KNMI) laat zien dat er dan een stuk minder neerslag valt als in juli en augustus. We hopen daarmee wat stabieler weer te hebben dan expedities die het gebied in hoogzomer bezochten. Het zal in september wel kouder zijn. Dit is echter voordelig voor de sneeuwcondities, zoals ook vermeld word in een Alpinist newswire over het gebied. De Belgisch-Franse Kezyl Asker expeditie van september 2013 rapporteerden temperaturen in de zuidwand van -5 overdag tot -15 in de nacht.

Data van het weerstation in Naryn.

 

Actuele weersvoorspellingen voor het gebied rond de Pik Dankova vind je hier: forecast.

Kokshaal Too Expeditie 2014

In september 2014 gaan twee van de Vertical Dissidents op expeditie naar de afgelegen Grigorev en Palgov Gletschers van de Westelijke Kokshaal Too in Kyrgyzstan. Het doel van de expeditie is ervaring opdoen met expeditieklimmen. We zullen ons richten op het openen van een nieuwe lijn met een moeilijkheid tussen de AD en D op één van de ongeveer 20 bergen boven de 5000 meter die het gebied rijk is. Een van de opties is de westgraat van de Pik Dankova (5982 m), de hoogste berg van het gebied. We hebben geen verslag van een eerder beklimming van deze graag gevonden. We hebben daarnaast nog zo'n 15 andere mogelijk interessante lijnen gespot. We zullen ter plekke bekijken welk van deze lijnen we proberen te klimmen.

Gezien de afgelegen ligging van het gebied, en de weinige informatie die erover voor handen is heeft de expeditie een hoog avontuurgehalte.

De expeditie wordt ondersteund door:

Image