De Grigorev en Palgov Gletschers van de Westelijke Kokshaal Too

Locatie

De Westelijke Koskhaal Too is een afgelegen gebergte in het zuiden van Kyrgyzstan op de grens met China. Er zijn de afgelopen jaren verschillende expedities geweest naar de Westelijke Kokshaal Too, maar het oostelijk gelegen gedeelte van het gebergte is daarbij onderbelicht gebleven. Onze expeditie zal zich concentreren op de valleien van de Grigorev en Palgov Gletschers.

Karakter van het gebied

De bergen zijn hier tussen de 5000 en 6000 meter hoog en bestaan voornamelijk uit sedimenten uit het Palaeozoicum (brokkelige kalksteen en schalie) in tegenstelling tot de bergen meer ten westen, welke uit graniet bestaan. Het hoogteverschil tussen de dalbodem en de bergtoppen is tussen de 500 en 2000 meter. De bergen zijn grotendeels bedekt met sneeuw en ijs en hebben steile wanden. Het gebied is sterk vergletsjerd en de dalen zijn erg langerekt. Het is ongeveer 10 – 15 km van het basiskamp tot de voet van de beoogde bergen.

Klimpotentieel

Er liggen rond de Grigorev en Palgov Gletschers zo’n 20 bergen van boven de 5000 meter. Er zijn op deze 5000ers nog maar een handjevol routes geklommen. Er is dus een groot potentieel voor nieuwe routes.

 

 Overzicht van het gebied op basis van een screenshot van een Google Earth compilatie. We kijken richting het zuiden.

Kokshaal Too Expeditie 2014

In september 2014 gaan twee van de Vertical Dissidents op expeditie naar de afgelegen Grigorev en Palgov Gletschers van de Westelijke Kokshaal Too in Kyrgyzstan. Het doel van de expeditie is ervaring opdoen met expeditieklimmen. We zullen ons richten op het openen van een nieuwe lijn met een moeilijkheid tussen de AD en D op één van de ongeveer 20 bergen boven de 5000 meter die het gebied rijk is. Een van de opties is de westgraat van de Pik Dankova (5982 m), de hoogste berg van het gebied. We hebben geen verslag van een eerder beklimming van deze graag gevonden. We hebben daarnaast nog zo'n 15 andere mogelijk interessante lijnen gespot. We zullen ter plekke bekijken welk van deze lijnen we proberen te klimmen.

Gezien de afgelegen ligging van het gebied, en de weinige informatie die erover voor handen is heeft de expeditie een hoog avontuurgehalte.

De expeditie wordt ondersteund door:

Image