Eerdere Expedities

Het gebied van de Grigorev en Palgov Gletschers is in recente tijden vrijwel niet bezocht. Dit zal mede komen door de 25 km lange aanloop vanaf de tong van de Kotur Gletscher (zie kaartje op pagina 5), wat momenteel de uiterste plaats is waar een terreinvoertuig klimmers kan afzetten.

De Peak Dankova werd schijnbaar in het Soviet tijdperk soms door Russische klimmers beklommen aangezien het de hoogste berg (5982 m) van de Westelijke Kokshaal Too is. Informatie over beklimmingen in deze periode is schaars. We gaan er voorzichtigheidshalve van uit dat de westgraat van de berg in deze tijd mogelijk beklommen is, al wordt hij niet genoemd in een samenvatting van de klimgeschiedenis van het gebied door Mikhail Lebedev. De enige door ons getraceerde beklimming van een berg aan de Grigorev en Palgov Gletschers voor het uiteenvallen van de Sovietunie is de beklimming van de Pik Dankova via de noordpijler in 1972.

Vervolgens vond er in 1998 een Russische expeditie naar het gebied plaats, georganiseerd door de Chernogolovka klimvereniging (verslag 1, verslag 2). Deze expeditie beklom een aantal routes in het gebied, waaronder de noordwand van de Pik Dankova (5982 m), de noordwand van de Pik Kosmos (5940 m), de Pik 4530 oostgraat, de Pik 4730 noordwestgraat, de Pik 4758 noordgraat en de Pik 4825 noordgraat. Ze overschreden verder de Kryl'ya Sovetov (5480m) en beklommen Pik 5013 vanaf de oostkant. De positie van deze berg op de overzichtskaart van de expeditie komt echter niet overeen met Pik 5013 zoals afgebeeld op de Soviet 1:100.000 kaart van het gebied.

Een artikel op www.mountain.ru beschrijft verder hoe een groep Russen in augustus en september 2003 een expeditie maakte naar het gebied. Zij beklommen de Kryl'ya Sovetov noordwestgraat vanaf de Sarychat Gletscher en beklommen de Pik Molodeznyj (Friendship, 5330 m) via de Grigorev Gletscher. Er stond in 2012 ook een Catalaanse expeditie naar de Pik Dankova gepland (site, profiel), maar er zijn geen verslagen van deze expeditie te vinden en hij lijkt nooit plaats te hebben gevonden.

Er lijkt dus sinds 2003 niet meer geklommen te zijn langs de Grigorev en Palgov Gletschers. Dit staat in schril contrast met de naburige dalen van de Westelijke Kokshaal Too, waar getuige een groot aantal verslagen op het internet de afgelopen jaren door verscheidene expedities is geklommen. Dit maakt een bezoek aan de Grigorev en Palgov Gletschers extra interessant.

Naast onze expeditie naar het gebied staat er trouwens ook een Poolse expeditie gepland in augustus 2014 welke als doel heeft de Pik Kosmos te beklimmen.

 

 

Val Grigor'ev met links de Pik Dankova (5982 m) en rechts de Chemogolovka (4825 m). De foto is genomen door Jean-Claude Latombe tijdens een trekking in 2008.

Kokshaal Too Expeditie 2014

In september 2014 gaan twee van de Vertical Dissidents op expeditie naar de afgelegen Grigorev en Palgov Gletschers van de Westelijke Kokshaal Too in Kyrgyzstan. Het doel van de expeditie is ervaring opdoen met expeditieklimmen. We zullen ons richten op het openen van een nieuwe lijn met een moeilijkheid tussen de AD en D op één van de ongeveer 20 bergen boven de 5000 meter die het gebied rijk is. Een van de opties is de westgraat van de Pik Dankova (5982 m), de hoogste berg van het gebied. We hebben geen verslag van een eerder beklimming van deze graag gevonden. We hebben daarnaast nog zo'n 15 andere mogelijk interessante lijnen gespot. We zullen ter plekke bekijken welk van deze lijnen we proberen te klimmen.

Gezien de afgelegen ligging van het gebied, en de weinige informatie die erover voor handen is heeft de expeditie een hoog avontuurgehalte.

De expeditie wordt ondersteund door:

Image