Eind Februari klommen Niek, Maarten, Bas en ik de Swiss Route op Les Courtes in het Mont Blanc gebied. De condities waren redelijk hard, met veel blank ijs in de wand. Voor ons allen was het een hele belevenis, zeker gezien het weer zijn truckendoos goed opentrok. In totaal waren we 23 uur aan één stuk onderweg en droegen, zoals zo onderhand gewoonte lijkt te worden, onze skies de berg over zonder er ook maar één meter op te skieen. We kwamen zonder ernstige kleerscheuren de berg weer af, maar Maarten en Bas liepen helaas wel bevriezingsverschijnselen op aan hun vingers. Mocht je er lekker warm bij zitten en wat tijd omhanden hebben, kijk dan de video gecompileert door maarten of lees hieronder mijn uitgebreid relaas.

 

Eind mei beleefde ik met Bas en Maarten mooie avonturen bij de beklimming van de Nollenroute op de Mönch (Berneralpen, Zwitserland). Of, zoals Bas het toepasselijk noemde tijdens het Sherpa zevenkamp - onderdeel groot materiaal over heel veel hoogtemeters sjouwen. Hieronder lees je mijn verhaal.

Ik probeer het nog een tijdje te negeren. Draai me om. Gewoon negeren denk ik. Maar na nog eens tien minuten woelen in het stro gaat het echt niet meer. Ik moet eruit, mijn blaas moet leeg. Ik loop voorzichtig over de met stro bedekte platen van het zoldertje waar we op liggen. Hier een daar zit er een gat in, en ik wil niet met mijn slaapdronken kop naar beneden lazeren. Ik klim via een aantal balken naar de stal op de benedenverdieping, en dan over een aantal houten schotten naar buiten. Een veelvoud aan sterren prijkt aan de hemel boven de alm. Het is een heldere koude nacht. Mooi! Dat komt onze klimplannen zeker ten goede. Als ik me boven in de stal weer met mijn donsjas tussen het strooi nestel hoor ik Maarten naast me kreunen. Hij heeft hetzelfde probleem en stommeld ook naar beneden. Bas merkt niks. Hij ligt volkomen in koma.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

IMG_6149Dit weekend reisde ik af naar Schotland en klom ik met mijn collega Steven twee routes in de Cairngorms: Central Gully op Creag an Leth-Choin in Lairig Ghru & de Haston Line in Coire an T-Sneachda. Het was een fantastisch weekend met ietwat warme, maar typisch Schotse condities. Na al een fantastische opening van het ski-seizoen met top poeder in Tschierschen en Disentis (daarover later meer) nu dus ook een goeie opening van het winterklimseizoen. Hieronder lees je een uitgebreider verslag.

 

Een verslag van de trip door mijn Schotse collega vind je op het blog van de Cambridge University Mountaineering Club.

 

pic2 pic3 pic4 pic5 pic6 pic7

Afgelopen week werden we grof verwend met de sneeuw en regen, dat beloofd veel goed voor de komende winter!!!

En bij vooruit kijken hoort natuurlijk ook achteruit kijken en dus heb ik een filmpje gemaakt over de week die ik samen met Bas, Tom en Corne had in het Maltatal in Oostenrijk. We zaten prinsheerlijk in "Landhaus zur alten Post", met 9 slaapplaatsen en 3 hout-kachels! Natte spullen waren dus geen probleem.

IMG_1125Tja en zo stond er deze zomer weer eens een afspraak gepland met Maarten. Waar gaat dat dit keer toe leiden vraag ik me af. Ik denk nog eens terug aan ons laatste avontuur in de meivakantie van vorig jaar. “He Tom, die Dufourspitze zie er best mooi uit hé? Tja nu je het zegt, maar met sneeuw-schoenen en al die sneeuw van afgelopen week is het misschien niet helemaal een goed idee om direct Zwitsers hoogste eruit te pakken ”. Nog geen twaalf uur later staan we een kleine 100 hoogtemeters boven de Monte Rosa Hut een kruising tussen een sneeuwhol en een iglo in elkaar te flansen en nog geen 20 uur later lopen we na een geslaagde toppoging over een veel te gare gletsjer richting Zermatt. Veel te gaar = drie van de vijf stappen tot je knieën wegzakken met die tennisrackets en een vooruitzicht van nog eens uren ploeteren in dezelfde ellende.

10 11 12 13 14 15 2 2 2 2 2 2

De meeste mensen hebben de zomer al in de bol. Toch willen we je nog even de ijskoude ijsrillingen over je rug laten lopen en je meenmen naar afgelopen winter. Eind april klommen, Sil, Maarten en ik de namelijk de Pitztaler Eisexpress. Achter elkaar aan stormden we over de rij van ijs- en firnwanden. Blank ijs, firn, losse poedersneeuw tot aan je heupen. Sporen, wisselen, beuken, graven skien, graatje, technisch gepiel weer wat blankijs en verder en verder en verder. Fantastisch om dit met twee zulke goede vrienden te doen. Maarten maakt hiervan een weergaloos videoverslag. Kijk, ril en huiver.

 

Alpinism

Enjoying beautiful scenery whilst keeping focused. Pace, technique and improvisation are essential for Alpine adventures, just like a perfect planning and knowledge of the weather and local conditions.

On this page you read the stories about our Alpine tours in summer and winter.

 

A random climbing picture

  • 19 - aan het eind van de dag klaart het op en beloofd het morgen een mooie dag te worden :)
  • Category: Divine Providence - 2013