Nieuwe routes Ettringen

niek_ettringenEind oktober zijn Michael van Geemen, Rutger Lieverse, Kris Schrijvers en ik een hele week in Ettringen geweest. Deze keer niet alleen om te klimmen maar ook om wat terug te geven aan het gebied. De afgelopen tijd hadden we namelijk een aantal nieuwe potentiele routes gespot. In goed overleg met de locals zijn we aan de sanering van deze routes begonnen. Een hoop werk en een hoop lol. Het was een week waarin we letterlijk een seizoenswisseling hebben meegemaakt van zomer naar winter. Het was een week van stofhappen, wrikken, sjouwen, hakken, tillen, boren en af en toe klimmen. Kortom een week om trots op te zijn!

Hieronder een opsomming van de routes met een korte beschrijving, check de slideshow voor een goede impressie:

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2


Music Hall
routenaam: Aartmannetje (6)
De markante brede crack tussen de routes “Klemmatorium” en “Auf Tauigem Flugel”. Het saneren van de route bleek een helse klus. Van bovenaf hebben we de brede crack volledig uitgehakt en –gegraven. De boom hebben we geprobeerd eruit te trekken met gebouwde takelsystemen, hakken met bijlen en het inboren van de stam. Het is niet gelukt, hier moeten we nog voor terug komen. Als dit lukt dan wordt het een klassieker ? Het is nu al een prachtige crack met de crux in de eerste paar meters, bovenin de squeeze chimney zal een bigbro #4 geplaatst moeten worden. 

Schiffsbuch
routenaam: Blockenparade (5+)
Een mooie inklimroute op een blokkerige en liggende wand links van “Erdbeermund”. De route is behaakt (3 expansiehaken). Voordat de eerste haak wordt bereikt kan een BD #.4 cam geplaatst worden. Het is een typische Ettringen route met afsteunen en goed op de voeten staan.

Finsterlay
routenaam: M.D.W. (Muss Du Wissen) (7+)
Een van de mooiste kuilen van Ettringen is weer een off-width rijker. In deze route hebben we erg veel tijd gestopt omdat we wisten dat hij het waard zou zijn. De route begint links van “Planet Heinz” en “M.D.S.” De route begint in een hoek 3 m onder een plateau, dit stuk is relatief makkelijk te klimmen. Vanaf het plateau is het BD#5 tot onder het relais waar nog een #4 geplaatst kan worden. Supergladde rots waardoor je verplicht hand-fist stacks moet maken (hand en vuist op elkaar gestapeld om te kunnen verklemmen). Fantastisch voor de off-width liefhebbers!

routenaam: Deine mutti (6)
Links van M.D.W. hebben we een paadje omhoog gemaakt. Hier vonden we een hele leuke crack net links van een dakje. De route heb ik ground-up geklommen waarbij misschien drie kleine stenen uit de route zijn gecleaned. Een verborgen juweeltje dus. De route begint met een stevige fingerlock naar een tight-hand verklemming

routenaam: Besser! (6)
Rechts van “Deine Mutti” onder het dakje begint een crack met vuistbreedte. Het begin is behoorlijk krachtig en dus ook de crux. Op het plateautje is het een makkelijke uitklim met een BD#5 plaatsing. LET OP: bovenin de route zitten nog een aantal losse blokken, NIET KLIMMEN tot nader bericht.


LET OP: Bij alle routes in Ettringen is het strikt verboden boven de standplaatsen uit te klimmen, dat geld ook voor de hierboven opgesomde routes.

Met dank aan de NKBV voor het sponsoren van de haken en lijm en aan Height Specialists voor het lenen van de Hilti en overig rope-acces materiaal.

Alpinism

Enjoying beautiful scenery whilst keeping focused. Pace, technique and improvisation are essential for Alpine adventures, just like a perfect planning and knowledge of the weather and local conditions.

On this page you read the stories about our Alpine tours in summer and winter.

 

A random climbing picture